R. FICO: ZMOS považujeme za jedného z najvýznamnejších sociálnych partnerov

18.04.2012 Bratislava

Bratislava 18. apríla (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) dnes na Úrade vlády v Bratislave prijal predstaviteľov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"ZMOS považujeme za jedného z najvýznamnejších sociálnych partnerov. Prešli sme si predovšetkým našu komunikáciu za posledné dni, ktorá sa týka prípravy programového vyhlásenia vlády (PVV) SR. Tu sme sa zhodli na tom, že bilaterálne stretnutia, ktoré absolvovali predstavitelia združenia s individuálnymi ministrami, priniesli určitý výsledok. Ten bude v podobe konkrétnych politík zadefinovaný v PVV," uviedol dnes na brífingu po skončení rokovania so ZMOS Fico.

"Podstatnú časť nášho stretnutia sme venovali otázke tzv. auditu verejnej správy, o ktorom rozhodla Národná rada SR v decembri 2011. Mestá a obce sú v tomto veľmi ústretové, aj dnes nám predložili určité námety a návrhy, ako pri tomto audite postupovať. Chceme zauditovať kompetencie miest a obcí a ich financovanie, či je alebo nie je tam rovnováha. To sa bude týkať aj kompetencií a financovania vyšších územných celkov," zdôraznil.

"Okrem toho sme ZMOS poskytli základnú informáciu, čo chceme robiť pokiaľ ide o integráciu miestnej štátnej správy. Je to jeden obrovský projekt, kde našim záujmom je sústrediť sa na miestnu štátnu správu, opäť ju integrovať, čo umožní obrovské šetrenie v oblasti nehnuteľností, ale verím, že aj finančných prostriedkov. Najmä ľudia budú môcť pristupovať k službám miestnej štátnej správy integrovane, teda na jednom konkrétnom mieste," podčiarkol predseda vlády.

"Rovnako sme si pripomenuli, že po schválení PVV začneme rokovať už o konkrétnych opatreniach, ktoré sa budú týkať konsolidácie verejných financií. Vytýčili sme si niekoľko oblastí, ktoré považujeme za dôležité pokiaľ ide o spoluprácu medzi štátom, vládou a ZMOS. Máme veľký záujem na spolupráci pri príprave nového zákona o verejnom obstarávaní. Sú to najmä mestá a obce, ktoré pripomínajú, že súčasný legislatívny stav je nevyhovujúci a skôr je brzdou ako pomocou pri čerpaní európskych peňazí. ZMOS nám dokonca už aj dnes predložilo konkrétne námety, ktoré by mohli byť prenesené do tohto zákona," informoval.

Ďalším okruhom rokovania podľa Fica bola spolupráca v oblasti čerpania fondov EÚ, ale najmä návrhy ZMOS ako sa postaviť k novému rozpočtovému obdobiu 2014 až 2020. "ZMOS tu dokonca predkladá aj vlastné návrhy zostavy operačných programov, že by ich malo byť menej a ďalšie dôležité postrehy, ktoré určite budeme zohľadňovať," spresnil.

"Máme záujem na tom, aby sa ZMOS zúčastňovalo nielen rokovaní, ktoré budeme zvolávať ku konsolidácii verejných financií, ale chceme opäť vrátiť združeniu postavenie aj v iných orgánoch vlády, ako je napríklad Legislatívna rada vlády SR. Požiadal som pána Dvonča, aby priamo kontaktoval ministra spravodlivosti SR a o túto nomináciu okamžite požiadal," priblížil.

"Hovorili sme aj o veciach konkrétnejšieho charakteru, naďalej je nevyriešený problém sociálnych služieb a problém s centrami voľného času. Dostal som však informáciu, kde v utorok (17. 4.) prišlo k zhode s ministrom školstva Čaplovičom. Verím, že sa to čoskoro prejaví v príslušnej legislatívnej zmene," doplnil.

Ďalšie rokovania ohľadom celkovej modernizácie a zefektívnenia verejnej správy, na ktorej chce vláda SR spolupracovať so ZMOS, budú podľa Fica pokračovať bezprostredne po schválení PVV. "Dnes som dostal pozvanie na ďalšie rokovanie snemu ZMOS, ktoré sa bude konať v druhej polovici mája tohto roka," oznámil.

"V uplynulých dňoch sme absolvovali pracovné stretnutia s rezortnými ministrami. Rokovali sme sa na 9 ministerstvách, kde sme predrokovávali naše námety. Chcem potvrdiť, že všetky materiály, ktoré sme dnes priniesli, sú našimi pohľadmi na veci, ktoré si neosobujeme, že musí byť po našom, pretože sú tu aj iní sociálni partneri. Bolo by dobré, keby sme sa v korektnom dialógu dopracovali k riešeniam, ktoré budú na prospech občanov SR," poznamenal predseda ZMOS Jozef Dvonč.
 

Vyberte región